http://www.digitales-online.org/2002/


Forum*Stereotypering, beeldanalyse, taal - Tamara Sawaya


Voorstelling van de Fondation Arabe pour l'Image, Tamara Sawaya >>21/01 - 9:00 1. Algemene voorstelling van de FAI Project, doelstellingen en financiering 2. Beheer van de fotografische archieven van de FAI - Bewaren van de fotografische archieven : de reeks behandelingen die een foto ondergaat - Digitalisering van de foto’s : het digitale gegevensbestand als bewaarmiddel en als promotie voor het fotografisch fonds. 3. Projecten van de FAI - Kort overzicht van de tentoonstellingen en publicaties van de FAI - Projectie van 2 films producten van de FAI vertrekkend vanuit haar foto archieven Fondation Arabe pour l'Image http://www.fai.org.lb DE 2 VOORGESTELDE FILMS :

Jours Tranquilles en Palestine – Rustige dagen in Palestina
Auteur : Fouad Elkoury (lid van de FAI)
Regisseur : Sylvain Roumette
Productie : ARTE / FAI 1998
Duur: 13 min
Taal: Frans
VHS Pal

Samenvatting
Van Palestina kennen we de beelden van geweld, ontworteling en leed. Deze film van 13 minuten vertelt een ander verhaal : dat van een open en kosmopolitische gemeenschap, zorgeloos en gelukkig. Via de beelden die de FAI terugvond, bieden Fouad Elkoury en Sylvain Roumette een nooit eerder vertoonde kijk op het Palestina van voor ’48.

De herinneringen van vijf getuigen (vrouwen) van die tijd, off-screen, vormen de kern van de klankband. Ze worden voor de geest gehaald in eenvoudige « ik herinner me »-stijl en rijgen zich aan elkaar met de zwartwitfoto’s om een stukje alledaags leven te ontvouwen, de school, het huis en de feesten, tot aan het begin van ’48.

Van Leo Her+Him – Haar+Hem
Video – realisatie van Akram Zaatari (lid van de FAI)
Productie : FAI 2001
Duur : 32 min
Taal : Arabisch, Frans, Engels – Engelse ondertiteling
VHS Pal

Samenvatting
Een naaktportret van een grootmoeder is het uitgangspunt om de Armeens-Egyptische fotograaf Van Leo te bezoeken. Dit werk mengt fotografie en video, zwart-wit versus kleur, om toelichting te leveren bij veranderingen die plaatsvonden in Egypte, gedurende de 50 jaren van de recente geschiedenis van dit land.


Cet article a été écrit par Tamara Sawaya {tam@fai.org.lb} le 29/12/2003